Skip to main content

El millor programa de desenvolupament laboral

Escrit per Julian Slou al .

Des de recursos humans i els seus departaments de formació, em pregunten sovint quin és el millor programa de capacitació que necessita la plantilla. Quin creus tu que és el millor?

Cada plantilla laboral és un món, però jo sempre contesto el mateix: el millor programa d´entrenament laboral és aquell que FUNCIONA. Sense més.

I amb funcionar vull dir no només que obtinguem uns alts KPI’s de participació i finalització, que és fonamental. Em refereixo que s’aconsegueixi un canvi real i substantiu en la manera de fer i pensar dels empleats, desenvolupant-ne el talent a l’empresa.

Avui dia la necessitat de upskilling i reskilling ha cobrat una gran importància per la volatilitat del mercat laboral. Si fa poc, els programes de reciclatge dels professionals eren necessaris, ara els plans d’entrenament laboral són un MUST per a les empreses competitives.

En plantilles de mitjà i alt staff, això és fàcil, especialment quan són formacions presencials o mitjançant intranets internes de formació. Però en grans plantilles vinculades a línies de producció, serveis o logística repartides pel territori i amb multidelegacions o plantes, això es complica enormement.

És clàssica la distinció entre entrenament en el lloc, com és el mentoring o el coaching, i l’entrenament fora del treball, com simulacions o aprenentatge en línia. Concretament, existeixen moltes solucions de formació en línia amb què l’empresa pot millorar els seus coneixements, habilitats, i fins i tot sensibilitzar amb valors corporatius entre els seus empleats.

Però, què han d’incloure aquestes solucions d’entrenament laboral?

La llista no és curta. Però intentaré resumir-la en 7 mòduls essencials que ha d’incloure perquè sigui una solució formativa eficaç i completa.

  1. ON BOARDING. L’arribada d’un nou empleat és un moment dolç per fer-vos una immersió en els valors d’empresa, metes, funcionalitats i processos interns.
  2. SENSIBILITZACIÓ. Les obligacions laborals passen pel compliment de formacions al Pla d’Igualtat, riscos laborals o ciberseguretat. Sensibilitzar sobre això és fonamental.
  3. UPSKILLING. Ensenyar a un treballador nous coneixements que els pugui portar a la pràctica és una de les principals premisses per a l’especialització i una millora de competències.
  4. RESTKILLING. També conegut com a reciclatge professional, busca oferir noves oportunitats a aquells empleats amb una alta mobilitat dins de l’empresa
  5. SOFT SKILLS. Capacitar amb coneixements ja no és suficient. Cal potenciar aquelles qualitats personals de l’empleat amb què realitzarà una millor funció a la feina.
  6. MOTIVACIÓ. Les aptituds serviran de poca cosa si no es treballen les actituds. La motivació de l’empleat per treballar en equip o per aconseguir objectius són exemples clars.
  7. ACOMPLIMENT. Entendre com es desenvolupa al seu lloc de treball l’empleat és fonamental per a la gestió del talent a l’empresa.
  8. FEEDBACK. Monitoritzar la gestió del talent de cada empleat, departament o delegació ens brindarà la informació necessària per analitzar una correcta evolució.

Amb tot això els beneficis d’escollir una solució idònia d’entrenament laboral, anirà més enllà de complir amb els objectius principals de la gestió de recursos humans com són atraure i reclutar el millor talent, capacitar i desenvolupar els seus empleats, si no també mantenir la satisfacció i el compromís dels empleats.

© Julian Sloü. Tots els drets reservats.